home
Nieuwe bingomachine
 
 

bingo

Uit TC Tubantia d.d. 19-12-2018

Applaus in het dienstencentrum van 't Swafert als Bertus ter Mors vertelt dat er een nieuwe bingomachine is. De voorzitter van de Hengelose Algemene Gehandicapten Organisatie presenteert het apparaat op de jaarlijkse kerstbingo.

KIM JANSEN

Vier jaar steggelen met de gemeente over subsidies leidde tot niets. Toch is het nu zover: de HAGO heeft een nieuwe elektronische bingomachine. Afgelopen november deed de organisatie in deze krant een oproep, er was 950 euro nodig voor een elektrisch apparaat. Nog geen drie uur na de bezorging van de krant stond het benodigde geld al op de rekening dankzij een anonieme gulle gever. "Heel bijzonder." Voorzitter Bertus ter Mors (71): "We hadden een bingomachine die de hele tijd haperde. We wisten niet hoe lang hij het nog zou doen. Als de gift er niet was geweest, hadden we misschien wel weer moeten bingoën met een oude bingomolen met rammelende balletjes." Meedoen Ondenkbaar, want dan zouden slechthorende gasten niet mee kunnen doen. De twee beeldschermen die bij de nieuwe machine horen vertonen namelijk de nummers die Ter Mors voorleest. Zelfs achterin de zaal zijn de schermen duidelijk te zien. Daarnaast is er een apparaat dat aangeeft of er voor een rij of volle kaart gespeeld wordt.

Secretaris Daan Broeze (69): "Er komen hier veel mensen met een handicap, daar horen ook slechthorenden bij. Om die mensen uit hun sociale isolement te halen is deze bingo heel belangrijk. Iedereen kan hier meedoen." Het nieuwe model voldoet ook volgens de deelnemers.

"Dit is veel duidelijker", vindt fanatiek bingoër Rikie. Zij is een van de 65 deelnemers tijdens de kerstbingo gisteravond. Ze houdt zelfs twee bingokaarten tegelijk in de gaten. "Ik ben slechthorend. Voorheen waren de getallen soms slecht te verstaan, de microfoon is nu een stuk harder. En de schermen met de getallen zijn veel duidelijker. Ik kan het goed volgen zo." Dat geldt voor iedereen, blijkt als Ter Mors het via de microfoon aan de hele zaal vraagt. "Is het achterin ook goed te volgen?" Het publiek in de zaal van 't Swafert knikt.